Kürtaj nedir? Kürtaj teknikleri nelerdir? Kürtaj hakkında herşey videolu
1.Hamileliğin hangi aşamasında kürtaj yaptırılabilir?
Kürtaj, hamileliğin yasal olarak 10’uncu haftasına kadar yapılabiliyor. Yani 10, 2,5 aylığa kadar, 3 aylığa kadar yapılabiliyor. Yasal olarak sınır bu. Ancak yasal sınırın dışında bakarsak bebeğin aşağıdan yani vajinadan çıkarılabileceği döneme kadar aslında yapılabilir.
Bebekte çıkan bir anormallik gibi bir zorunluluk halinde kürtaj kaçınılmaz hale gelebilir. Böyle bir durumda anne sağlığını tehdit eden bir durum ortaya çıktığı için kürtaj yapmak zorunlu. Bu durumda 10 – 13 – 14 ve 15’inci haftalara kadar kürtaj yapılabilir.
Bundan sonraki dönemde yine bebekteki bir anormallik, anne ile ilgili bir problem ya da herhangi benzer bir durumda eğer bebeği çıkarmak gerekiyorsa, o durumda da vajinal doğum yöntemini kullanmak gerekiyor.
15. Haftadan sonra yapılan kürtaj çok tehlikeli
14 – 15’inci haftadan sonra artık kürtajın kullanılmamasının nedeni, bebeğin iyice gelişmesi, kemiklerinin gelişmesi aşağıdan yani vajinadan parçalayarak çıkarması zorlaşıyor ve komplikasyon ihtimalini artırıyor. Ayrıca gebelik ilerledikçe rahim büyüdüğü için rahim duvarları da iyice inceliyor.
Hamilelikte rahim çok yumuşak olduğundan kürtaj işlemini yaparken rahmi delmek çok daha kolaydır ve bu riski almamak için. İlerleyen önemlerde kürtaj yöntemini kullanmamak yerindedir. Zaten genel olarak bu yöntem ilerleyen dönemlerde kullanılmaz.
2.Kürtaj yaptıran biri yeniden hamile kalabilir mi?
Kürtaj yaptıran biri çok büyük çoğunlukla bu yani % 99,99 bir daha hamile kalmasında bir problem çıkmayacaktır. Bu çok az oran nerede ortaya çıkacaktır? Bu da kürtajın bir komplikasyonu olduğu zamanlarda ortaya çıkar.
Kürtajda eğer, kürtaj esnasında bir rahimde delinme olduysa, kürtajdan sonra bir enfeksiyon ortaya çıktıysa, bu enfeksiyona bağlı olarak tüplerinde bir tıkanıklık, rahim içerisinde bir yapışma gibi problemler ortaya çıktıysa, daha ileriki dönemlerde hamile kalmakta zorluklar yaşanabilir.
Tedavi sonrası hamilelik mümkün
Bu tip durumlarda tedavi sonrasında hamilelik mümkün olacaktır. Bunlar aslında çok çok seyrek olan koşullardır. Bize bu soru geldiği zaman, ki bize gelen, en sık gelen soru budur; ileride çocuk yapmanızda bir problem olmayacaktır cevabını pratik olarak verebiliyoruz.
Kürtaj eğer uygun olmayan koşullarda yapıldıysa, rahim içerisinde bir yapışıklık oluştuysa, rahim ağzını, kanalını tahriş edici, tahrip edici birtakım uygulamalar yapılmışsa, ileri dönemlerde düşük ihtimalini artırıcı birtakım sebepler ortaya çıkabilir. Ama bu da biraz önceki komplikasyonlar gibi çok çok seyrek rastlanılan bir durumdur.
Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir
Bütün bunların olmaması için ön koşul kürtajın iyi ve temiz koşullarda yapılmış olmasıdır. Kürtaj yaptırmanın belli bir sınırı yoktur. Ancak mümkün olduğu kadar az yaptırmak gerekir. Burada bizim hastalarımıza her zaman söylediğimiz bir şey vardır. Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.
İstenmeyen hamilelik herkesin başına gelebilir
Doğum kontrol yöntemleri için çok daha etkili yöntemler vardır. Hap kullanılması, spiral kullanılması, implant kullanılması doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Bütün bunlar son derece etkili doğum kontrol yöntemleridir.
Kürtajı doğum kontrol yöntemi olarak kullanmak doğru değildir. Benim başıma gelmez diye bir şey yoktur. Defalarca başına geldiği halde bazı kadınlar ısrarla aynı şekilde benim başıma gelmez şekline inanıyorlar. İnanmayın herkesin başına gelir.
3.Kürtaj nedir?
Kürtaj kelime anlamı olarak kazımak demektir. Yani rahim içerisindeki her türlü yabancı maddeyi çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu rahim içerisindeki herhangi bir patoloji, herhangi bir hastalık olabildiği gibi, en çok bilinen sebeple bebek almak için de kullanılır.
Kürtaj, bir doktor tarafından hastane koşullarında yapılmalı
Kürtaj bir jinekolog tarafından, ya da bu işin eğitimini almış olan genel bir aile hekimi tarafından da yapılabilir. Genel anestezi altında yapılmalıdır. Hastane koşullarında yapılması elbette tavsiye edilir. Çünkü kürtajın birtakım patolojik yan etkileri olabilir, komplikasyonları olabilir.
Kürtaj rahim içerisindeki bir kanama sebebiyle, bir anormallik sebebiyle de yapılabilir. Bu halk arasında parça almak şeklinde geçiyor. Bu parça alma işlemi de tıpkı bebek alma işlemi gibi bir kürtajdır.
4.Kürtaj teknikleri nelerdir?
Kürtajı neye, ne için yaptığımıza göre teknikler değişir. Bir anormallik durumunda, örneğin vajinal bir kanama sebebiyle, bir ağrı sebebiyle, bir enfeksiyon sebebiyle yapıyorsanız bu kürtaj küret dediğimiz demirden aletlerle, genel anestezi altında yapılabilir.
Mikro kürtaj dediğimiz çok ince bir plastik boruyla rahim içine girip, rahim ağzından girip, hiç anestezi uygulamadan da kürtaj yapılabilir. Bu parça alma işlemidir.
2 çeşit kürtaj tekniği var
Kürtaj eğer çocuk almak için yapılıyorsa burada uygulanan 2 çeşit teknik var. Bunların bir tanesi vakum tekniği dediğimiz, yani rahim ağzından içeriye girip, vakumla gebelik materyalinin tamamının temizlenmesi işlemi. Bir de yine küret dediğimiz bu demir aletlerle, kaşık şeklindeki bu aletlerle bu içerideki gebelik materyalinin dışarıya alınması tekniği.
Küret tekniği artık pek kullanılan bir teknik değildir. Kürtaj vakumla gerçekleştirildikten sonra vakumun ulaşamadığı bazı bölgeler varsa rahmin içerisinde bu bölgeleri temizlemek için kaşık kullanılıyor.
Vakum tekniği Küret’e göre daha az travma yaratıyor
Son zamanlarda vakum tekniğinin kullanılmasının ve daha çok tercih edilmesinin sebebi daha az travmatik, yani ileriye dönük anormallik bırakma ihtimalinin daha az olmasından kaynaklanıyor.
Küretle yani bu kaşıkla alındığı zaman rahmin iç dokusunu, fonksiyonel doku dediğimiz yani bebeğin tutunduğu bölgenin tamamen alınarak daha sonradan birtakım patolojilerin, birtakım yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali daha yüksek oluyor. O sebeple günümüzde daha çok artık vakum tekniği kullanılmaktadır.
5.Kürtaj operasyonu geçiren biri ne kadar sürede iyileşir?
Kürtaj operasyonu geçirdikten sonraki işlem ortalama 5 dakika falan sürer. Hastanın genel anestezinin etkisinden geçmesi için hastayı bir 1 saat kadar gözlem altında tutmak gerekiyor. Bu 1 saatten sonra hasta normal olarak günlük hayatına dönebiliyor.
Operasyon sonrası çok az, âdetten daha az olan bir vajinal kanama oluyor. Bu kanamada ağrı hemen hemen hiç olmuyor, olursa da ağrı kesicilere yanıt veriyor. Bu kanama 1 hafta, 10 gün kadar sürebiliyor.
Daha sonra bu kanama bitiyor ve hasta kürtaj yaptıran kişi 1,5 ay sonra, hamileliğin sonlandırılmasından ortalama 1,5 ay sonra tekrardan adet oluyor.
Kanamanın devam ettiği süreçte cinsel ilişki yasak
Kürtajdan sonraki ilk 1 hafta eğer kanama devam ediyorsa, kanamanın devam ettiği müddetçe cinsel ilişki yasaklanıyor. Çünkü bu dönemde rahim enfeksiyonlara karşı açık bir durumda. Dolayısıyla enfeksiyona sebep olabilecek bir cinsel ilişki, yine aynı şekilde deniz, havuz gibi aktiviteler bu ilk 1 haftalık, 10 günlük süre içerisinde yasaklanıyor.
Kürtaj sonrası tampon kullanmak sakıncalı değil
Tampon kullanımı, kürtajdan sonra sakıncalı değil. Ancak tampon kullanımının çok kısa süreli olarak kullanılması, sık sık değiştirilmesi gibi çok sıkı koşulları vardır.
Eğer bu kurallara uyulursa ve uygulamasında gerekil hijyen kurallarına saygı gösterilirse tampon kullanmakta bir sakınca yok. Ancak ortaya çıkan kanama normalde tampon kullanmayı gerektirecek bir kanamadan daha azdır. Dolayısıyla büyük ihtimalle böyle bir şeye gerek olmaz.
6.Kürtajın riskleri var mı?
Yapılan her türlü cerrahi işlemin, tıbbi işlemin bir yan etkisi, bir komplikasyonu olabilir. Bunların içerisinde tabi ki kürtajın da kendine göre yan etkileri ve komplikasyonları olabilir. Bilinen en klasik sebep, tabi ki bir enfeksiyon ortaya çıkması, bir kanama ortaya çıkması; bunlar kürtajın bilinen klasik sebepleri.
Bunun yanında kürtaj körlemesine yapılan bir işlem olduğu için yine rahmin delinme gibi bir ihtimali vardır. Bu söylediklerim çok çok seyrek rastlanan komplikasyonlardır. Yani bir jinekoloğun meslek hayatı boyunca binlerce kürtaj yaptığını göz önünde bulundurursak herhalde 1 ya da 2 tanedir. Demek ki sıklığı aslında korkulacak kadar da çok değil.
Kürtaj hemen her durumda yapılabilir
Kürtaj hemen hemen her durumda yapılabilir. Yapılamayacağı bir durum yoktur. Tabi bazı durumlarda daha dikkatli olmak lazımdır, o kesin. Gebeliğin ilerlediği dönemlerde, bir enfeksiyonun oluştuğu dönemlerde rahim çok hassaslaştığı için bu dönemlerde komplikasyon çıkma ihtimali daha yüksek. Dolayısıyla bu dönemlerde 2 katı 3 katı daha dikkatli olmakta fayda vardır.
7.Kürtaj hangi durumlarda gereklidir?
Erken dönemde tespit edilen anomalilerde, bebeğin gelişimini tamamlayamayacağı durumlarda ya da bebeğin rahim içerisinde öldüğü durumlarda kürtajla rahim içini boşaltmak gerekir. Çünkü bu gebelik materyalinin, ölü bebeğin içeride kalması bir süre sonra anneye zarar verecektir.
Kimi zaman kürtaj olmaksızın bebek öldükten sonra aslında haftalarca içeride kalabiliyor. Böyle olması çoğu zaman bir problem yaratmıyor ama, bazen de ciddi problemler yaratabilir. O nedenle bebeğin içeride öldüğü tespit edildiği andan itibaren kürtajla rahmin içinin boşaltılması yerinde olur.
Cansız gebeliklerde ise, bazı durumlarda gebelik devam ettiği halde içeride, ultrasonla baktığımız zaman bebeğin aslında kalp atımlarının durduğunu görebiliyoruz. Bu bir dönemde, bebeğin öldüğü durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. Bu ilk 3 ayda aslında sıklıkla görülen bir şeydir.
İlk 3 aydaki düşükler bebekten kaynaklı sağlık problemleri
Gebeliklerin % 15’in düşükle sonlandığı bilinen bir gerçek. İlk 3 aydaki düşüklerin sebebi de çoğu zaman bebekteki hayatla bağdaşmayan sakatlıklar. Yani bebek sakat olduğu için aslında kalbi duruyor. Bir çeşit doğal seleksiyon var burada. Dolayısıyla kadının buna sebep olması mümkün olmadığı gibi, aslında ilk 3 aydaki düşüklere doktorun da yapabileceği özel durumlar dışında fazla bir şey yoktur.
Kadın Hastalıkları Uzmanı : Dr. Senai Aksoy
Kaynak : http://www.uzmantv.com/kurtaj-nedir