İlkyardım Eğitimi Hobi Değil Şart!

Hangimizin başına ne zaman ne geleceğini hiçbir zaman bilememekteyiz, evden çıkmadan önce yolda neler yaşayacağımızıda bilmeyiz tabi.Bazen kendimiz,bir yakınımız yada hiç tanımadığımız biri aniden gözümüzün önünden kaybolup gider ve biz o anda hiçbirşey yapamayız.Hepimizin muhakkak başına gelmiştir bu tip vakalar ve biz bu durum anında ne yapacağımızın bilmeden donup kalırız ve sonrada içimizi bir keşkeler kaplar.Keşke birşey yapabilseydim,keşke doktor olsaydım ve bunun gibi birçok keşkeler.Bu gibi durumları yaşamamak için aslında tek yapmamız gereken şey ilkyardım eğitimi almaktır,belki bu eğitim ile doğru müdahale yaparak o anda bir hayat kurtarmış olursunuz.

İlkyardım hayat kurtarır, evet, biliyoruz. Peki bu durumu bir söylem olmanın ötesine taşımak için yeterince çaba harcıyor muyuz?

Bir müsibet bin nasihatten iyidir derler ya, ne yazık ki o misal, en yakınlarımızın başına birşey geldiğinde ve yardımcı olamamaktan ötürü çaresiz hissettiğimizde ancak kafamıza dank ediyor ilkyardım eğitimi almak.

Halbuki kazalar ve yaralanmalar hayatın seyri içinde olağan durumlar, herkesin başına zamansız gelebiliyor. Tahtalara da vuralım elbette, ama yine de hazırlıklı, bilinçli ve donanımlı olmakta fayda var.
İlkyardım tam olarak nedir?

İlkyardım gibi hayati mevzuların abc’sinden başlamak gerek. Peki ilkyardım tam olarak nedir?

İlkyardım herhangi bir kaza, yaralanma veya hayati tehlike durumunda, sağlık görevlileri olay mahaline ulaşana dek, kazazedenin veya yaralının yaşamsal fonksiyonlarının devamını sağlamak, durumunun kötüleşmesini önleyecek tedbirler almak, tıbbi araç gereç ve ilaç aranmaksızın yapılan uygulamalardır.
ilkyardımİlkyardım ne değildir?

İlkyardım kazazede veya yaralıyı sağlık merkezine ulaştırmak değildir. Bunun için sağlık görevlileri ve ambulans beklenir.
İlkyardım kazazede veya yaralıya ilaç vermek değildir. Yetkili sağlık görevlileri haricinde, ilkyardımcıların ilaç verme yetkisi yoktur.
İlkyardım tansiyon ölçmek değildir.
İlkyardım teşhis koymak değildir.
İlkyardım mal güvenliğini esas almaz.
İlkyardım kazazede veya yaralıya hiçbir şekilde tıbbi müdahalede bulunmak anlamına gelmez.
İlkyardım olay ile ilgili soruşturma yapmayı kapsamaz. Kaza veya yaralanmanın nedenleri ilkyardım kapsamı dışındadır.
İlkyardım kalp masajı ve suni teneffüsten ibaret değildir.

İlkyardım hangi durumlarda uygulanabilir?

İlkyardım yanıklar, güneş çarpması, suda boğulma, hayvan ısırığı, arı, yılan ve akrap sokması, kanamalar, kırık, çıkık ve burkulmalar, elektrik çarpmaları ve donma durumlarında uygulanabilir. Tüm bunların haricinde temel yaşam desteği gerektiren her durumda (kalp krizi, panik atak, tansiyon, baygınlık, epilepsi nöbeti gibi…) kazazede veya yaralıya müdahalede bulunulabilir.
temel-ilk-yardim-egitimi
İlkyardım eğitimi nasıl alınır?
İlkyardım eğitimi Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış ilkyardım eğitim merkezleri tarafından düzenlenen kurslarla verilmektedir. Küçük bir araştırma sonucunda uygun merkezlerden biri ile iletişime geçebilirsiniz.

İlkyardım eğitimine katılmak için herhangi bir ön koşul aranmaz. Dileyen herkes bu kurslara katılıp konu hakkında bilgi edinebilir.

Kurs programları genellikle 2 gün sürecek şekilde düzenlenir ve toplam 16 saatten oluşur. Kurs sonunda, yine Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen, final sınavında başarılı olan katılımcılar İlkyardımcı Sertifikası ve İlkyardımcı Kimlik Kartı almaya hak kazanırlar.

İlkyardım eğitiminde neler öğrenilir?

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ilkyardım eğitimi müfredatında şu konulara yer verilmektedir:

1. Genel İlkyardım Bilgileriilkyardım
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
3. Temel Yaşam Desteği
4. Kanamalarda İlkyardım
5. Yaralanmalarda İlkyardım
6. Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmasında İlkyardım
7. Kırık, Çıkık Ve Burkulmalarda İlkyardım
8. Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
9. Zehirlenmelerde İlkyardım
10. Hayvan Isırmalarında İlkyardım
11. Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
12. Boğulmalarda İlkyardım
13. Hasta/Yaralı Taşıma Teknikleri

İlkyardım eğitimini tamamlayan katılımcılar ilkyardım uygulamaları, teknikleri ve yöntemleri hakkında bilgi ve beceri kazanırlar. Acil bir durum ile karşılaştıklarında bu bilgi ve becerileri kullanarak hayat kurtaran müdahalelerde bulunabilecek donanıma sahip olurlar.
Doğru ilkyardım eğitimi nasıl olmalıdır?

İlkyardım eğitimi alacağınız merkezin mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onay aldığından emin olun.
Bir grupta katılımcı sayısı 20 kişiyi geçmemelidir.
İlkyardım eğitimi sadece teorik bilgi aktarımına dayanmamalı, mutlaka cansız mankenler, maketler, ilgili medya (videolar, sunumlar, vs.) gibi eğitim araçları da kullanılarak, bol bol pratik yapılmalıdır.
İlkyardım eğitimi tamamlandıktan sonra teorik final sınavının uygulanması oldukça önemlidir. Mühim olan sertifika almak değil, hayati bilgileri doğru şekilde alıp almadığınızdan emin olmanızdır.
Tabi ki, bilgileri taze tutmak için zaman zaman konu tekrarı yapmak oldukça önemlidir. Yanlış bir uygulama geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.