Banyonuzda Yer Açmak İçin 15 İpucu
Banyolar her evin en önemli alanlarından birisidir. Özellikle temizlik konusunda önem arz eden alanlardan birisidir. Özellikle geniş ve ferah banyoların olması avantajdır. Ancak banyonuz küçük alanlara sahipse nasıl ferahlatabileceğiniz konusunda birkaç önerimiz olabilir.
Banyolarınızda yer açma ipuçlarına göz atın.
1. Mobilyaları en iyi yer açma araçları olarak kullanın. Şifonyerinizi banyo aynasına çevirin.
Ahşabı poliüretan kullanarak suyun vereceği olası hasarlardan koruyun. Şifonyerin içindeki bir kısım alanı musluk borusu için kullanacağınızı unutmayın; yer açmak için, gerekirse boruları duvarın içine yerleştirin ve duvara monte edilen bir musluk kullanın.
2. Üçlü kullanım fonksiyonu olan saklama üniteleri seçin. Maksimum alan için tavana başvurun ve kapı arkasındaki raflar, çekmeceler ve açık sergi alanından yararlanın.
3. Duvarları açık raflarla süsleyin. Geçişi engellemeyen duvarlar, kapılar ya da sabit eşyalara raflar yerleştirilebilir. Dekorunuza uyan ilginç kaplar hem eşyaları gözden uzakta tutar hem de rafları süsleyebilir. Dekoratif ve az kullanılan eşyalar için tavana yakın rafları kullanın.
4. İlaç dolaplarına ekstra raf ekleyin. Var olan dolaplardan yararlanmak için cam rafları tutacak ekstra çentikler ekleyin; bu raflar hemen hemen her hırdavatçıda yaptırılabilir.
5. Dairenizde, saklama aksesuarlarını duvarlarınıza zarar vermeden monte edin. Plastiklerle yüzeylere tutturulan kaplar ve rafları deneyin.
Bunların delikleri ve kancaları usturalar ve bezler için yer sağlar. Çubuk üstüne monte edilen raflar da çivi gerektirmeyen bir seçenektir. Altında raflar bulunan üniteler kullanın.
6. Delmeden yer açmak için aşağıya bakın. Saklama ünitesi, görünümüyle alışılmış aynanın yerini alabilir ama saklama alanı kaybolabilir. Kullanışlı rafları, havlu çubukları ya da diğer saklama özellikleri olan üniteleri tercih edin.
7. Esneklik sağlamak için istiflenebilir çöp kutuları kullanın. Az kullanılan eşyalar daha fazla kullanılan şeylerin olduğu kutuların altına ya da arkasına konulabilir. Bu kutular eşyaları daha düzenli ve organize tutar (örneğin, saç ürünleri, bezler).
Kirli çamaşırlarınızı gömme bir sepetin içinde gözden uzak tutun.
8. Kirli çamaşırlarınızı ihtiyacınız olan yere koyun. İstifleme özelliği olan dolaplar tercih edin. Sepetin kolayca ortadan kaldırılması çamaşırlarınızı çamaşır makinesine ve kurutucuya atmanızı kolaylaştıracaktır.
9. Kutuların üstünü etiketleyin. Etiketleme gereksiz alışverişi önler, çünkü her eşyanın içinde yaşayacağı ayrı bir alan vardır.
10. Kapılarda saklama alanı yaratın. Çok değerli olan duvar alanının boş kalması için banyo kapısının arkasına çengeller, halkalar ya da havlu çubukları yerleştirilebilir. Ya da aynanın veya dolabın içine bu tarz cankurtaranların küçüklerini yerleştirin.
Dar alandaki tüm köşelerden faydalanın.
11. Köşelere ve kenarlara yayılın. Özellikle daha küçük banyolarda, oyuklar hareket alanını kısıtlamadan gereken alanı sağlar. Tesisat borularını ve duvardaki kolonları içine alan kısmi duvarlar saklama alanı olarak çok daha uygundur.
12. Aile üyelerine birer tane kutu verin. Her aile banyosunda, aile üyeleri, kişisel kutularında temel banyo eşyalarını saklayabilirler; bu kutular kullanımdan sonra yatak odasında ya da dolapta saklanabilir.
Cam kapılar dolapların yüzeylerini aydınlatmaya yarar.
13. Dağınıklıkları ortadan kaldırın ve ışığı buzlu camla ya da aynalı kapılarla yansıtın. Diş macununuzu ve tıraş kreminizi, kendi görüntünüzü ve güzel görüntüyü yansıtacak aynalı dolap kapaklarının ardına gizleyin. Yüksek dolaplar neredeyse tavana değer ve dikey alandan akıllıca faydalanılmasını sağlar.
Saklama alanı da sunan bir ünite ile odayı ikiye ayırın.
14. İki işlevi olan oda ayraçları tasarlayın. Bu ayraçların klozete yakın tarafında havlular, eşyalar ve telefon için bölmeleri olsun. Koşu bandına yakın olan diğer tarafta da bir TV seti bulunabilir.
15. Küçük alanlardaki tuvalet üstü seçeneklerini deneyin. Tuvaletin kullanımına engel olmayan dolaplar ve raflar tuvaletin üstünde yer alabilir. Ancak, tuvalet ile raf arasında tuvalet arızası durumunda su haznesini çıkarabilecek kadar yer bırakın.
Küçük aksesuarlar ve duvara monte edilen musluklar yer kazandırır.