Banyoda Oluşan Küf Nasıl Temizlenir?
Banyoda oluşan küfler çok rahatsız edici olmakla beraber sağlıksız bir ortamda yaratmaktadır.Bunun sebebi sürekli nemli, ıslak ve sıcaklığa maruz kalan yerlerin küf oluşumu için mükemmel ortamlar yaratmalarıdır. Bir kere küflenme başladı mı çok hızlı bir şekilde yayılır ve önüne geçmesi de oldukça zor bir hal alır. Zamanında temizlenmezse küvet dışındaki diğer banyo yüzeylerine de yayılır. Çamaşır suyu kullanarak küflü yüzeyleri temizlemeniz mümkün. Ancak merak etmeyin küflerin temizlenmesi her hangi bir kimyasal olmadan da başarılabilir. Bunun için tek yapmanız gereken ev yapımı birtakım ürünler hazırlamak ve bunları uygun bir şekilde küvete uygulamaktır. Aşağıda çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar kullanmadan banyo küvetindeki küfler nasıl temizlenir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
Küvetteki Küfü Karbonat ve Sirke İle Temizleme
Ev yapımı temizleyicilere geçmeden önce ihtiyaç duyacağınız malzemelere bir göz atalım: sprey şişesi, beyaz sirke, sünger, eski ve kullanılmayan bir diş fırçası, karbonat ve havlu.
Sprey şişesini beyaz sirkeyle doldurun. Banyo küvetinize sıkmaya başlayın. Beyaz sirke doğal bir küf yok edicidir ve ayrıca küf kokusunu da giderir. Yeterince sirke sıktıktan sonra sirkenin yüzeyde kuruması için izin verin.
Sirke kuruduktan sonra bir kez daha sirke sıkın ve henüz ıslakken hafif nemli bir süngerle temizlemeye başlayın. Bu işlemden sonra sadece suyla küveti temizleyin.
Banyo küvetinde biriken küfleri iyice yumuşattınız şimdi artık tamamen kurtulmanın sırası. Eski ve artık kullanmadığınız bir diş fırçası alın ve küflenen alanın üstüne karbonattan serpin. Sirkeyle yaptığınız işlemlerden sonra hala kurtulamadığınız inatçı küfleri bununla çıkarmaya çalışın.
Lekeleri ovalayın, ihtiyaç oldukça daha fazla su ve soda ekleyin ve bu işlemi küfler ortadan kalkana kadar yapmaya devam edin. Bu temizleme işlemi de bittikten sonra banyo küvetini suyla iyice yıkayın.
Yıkama bitince temiz bir havlu alın ve küvet yüzeyini iyice kurulayın. Unutmayın küfler kuru yüzeylerde oluşmazlar. Bu nedenle mutlaka yüzeyleri kuru tutmaya çalışın ve tekrar küf oluşumunu böylece engelleyin.
Küfü bir kez temizledikten sonra küfü hayatınızdan çıkardığınızı düşünmek hata olur. Çünkü doğru ortamı bulduklarında mantar sporları tekrar çoğalmaya ve küf birikintileri oluşturmaya başlarlar. Bunu engellemek için banyo ve mutfak gibi sürekli neme maruz kalan alanları sık sık temizlemelisiniz.
Kaynak/onikibilgi