1000 Kalorilik Diyet
1000 Kalorilik Diyet
Haftada 1-2 kilo vermek için bu diyeti deneyin.
Hedef: Spor yapanlar ve hareketli yaşayanlar için 2 kiloya kadar çıkabilir
Günlük kalori: 1000 Kcal
İnternette yayınlanan bir çok diyete göre çok daha sağlıklı bir diyet. Bu diyetin bir benzerini 65 kilolarda olan bir arkadaşıma bir diyetisyen önermiş ama ben biraz üzerinde oynadım. Asli olarak günde 1200-1300 kaloriden az almak çok sağlıklı bir durum değil bildiğiniz gibi. Dolayısıyla bu diyeti istediğiniz kiloya ulaşana kadar birer hafta arayla uygulamanızı öneririm. Bu diyeti uygularken günlük ortalama olarak %55 civarı karbonhidrat, %30 civarı yağ ve %15 civarı da protein alıyor olacaksınız.
İlk gün için size benim uyguladığım ve çok da işime yarayan bazı ipuçlarını her öğünün altına yazdım. Ama genel olarak söylemek istediğim şey yemeklerinizin saatleri. Önerim her bir yemek arasına mutlaka en az 1,5-2 saat koymanız ve akşam yemeğinizi en geç 19:00 dan önce bitirmiş olmanızdır. Gün içinde 3 saatten fazla aç kalırsanız diyeti uygulamak zorlaşıyor. Yatmadan önce son 3 saat çok hafif bir meyve dışında hiç bir şey yemenizi önermem.
Örneğin:
Kahvaltı: 07:30
Kuşluk: 10:30
Öğlen Yemeği: 12:00
İkindi: 15:00
Akşam Yemeği: 18:00
Plan yapın:
Tamam, çok klasik bir söyle ama doğru: Başarılı bir diyetin anahtarı iyi planlamadır. Gerçekten de ne zaman ne yiyeceğinizi biliyor olmanız yanlış yola sapmanıza veya fast food’a saldırmanıza engel olabilir. Hangi saatte ne yiyeceğinizi isteğinize göre haftalık veya günlük olarak planlayın. Planınıza sadık kalabilmek için yapılması gereken ayarlamaları önceden yapın. Örneğin bu diyet listesinde geçen malzemeler ofisinizde ve evinizde bulunsun ki bir yeme krizi anında sağlıklı seçimler yapabilin.
Eğer spor yapıyorsanız:
Spora aç başlamak kan şekerinizin düşmesine ve spor sonrası çok daha fazla yemenize neden olabilir. Dolayısıyla benim düştüğüm hataya düşerek spor ve diyet yapıyorum sanırken kilo alabilirsiniz. Eğer sporunuzu akşam yapıyorsanız öncesinde hafif bir yemek ve sonrasında bol sulu meyve öneririm.
Eğer spor yapmıyorsanız:
Olabilir. Malesef hepimizin spora ayıracak vakti veya enerjisi yok. Ama bu çok da hareketsiz yaşamanız anlamına gelmemeli. Gideceğiniz yerlere yürüyün. Eğer çok uzaksa bir iki durak önceden inin. Merdiven inmenin hiç bir zorluğu yok. Asansörü beklemek yerine merdivenlerden inmek inanın daha kolay. Merdiven çıkmak tamam, daha zor. Ama tüm merdivenleri çıkmak zorunda değilsiniz. 6. kata gidiyorsanız dörtte inin ve 2 kat yürüyün. Mümkünse akşam ve öğle yemeklerinizden sonra bir tur atın. Göreceksiniz, diyetiniz çok daha başarılı olacaktır.
Eğer çalışıyorsanız:
Eğer çalışıyorsanız akşam yemeklerini 18:00’de yemek neredeyse imkansız. Hele de İstanbul gibi trafiği bol büyük şehirlerde işten 6’da çıkıp eve varmanız ve yemek yemeniz bazen 8’i bulabilir. Diyet süresince akşam yemeklerini unutmanızı ve 6’da birşeyler yedikten sonra yola koyulmanızı önerebilirim. Ama bu da bir çoğumuz için malesef hayal. Ben şunu yapıyorum: işten çıkmadan önce saat 5 gibi mutlaka bir şeyler yiyiyorum ve 8’de eve vardığımda çorba ve bol yoğurtla idare ediyorum. 5’te yemek yemiş olduğum için de zaten çok acıkmamış oluyorum.
1000 KALORİLİK DİYET PLANI:
1. GÜN
Sabah:
– İstediğiniz kadar çay veya kahve içebilirsiniz. Aslında bu tüm gün geçerli. Tabi ki şekersiz olmak koşulu ile.
– Her diyette olduğu gibi bu diyette de 1 kibrit kutusu az yağlı peynir öneriliyor
– Salatalık ve domates
– 1 ince dilim kepekli veya tam buğday ekmeği
İpucu: Sabah kahvaltısından doymadan kalkmaktan şikayet ediyorsanız, veya bir yere davetliyseniz ve her şeyden tatmak istiyosanız öncelikle tabağınızı bol bol domates ve salatalıkla doldurun. Böylece yedikleriniz gözünüze çok görünecek ve yerken de size tatmin edecektir.
Kuşluk: 4 adet diyet bisküvi
İpucu: Eğer öğle yemeği ve sabah kahvaltınızın arasında çok fazla vakit yoksa Bu kısmı atlamanızı ve öğleden sonraya atmanızı tavsiye ederim. Örneğin ben sabah kahvaltılarımı işe varınca bilgisayarımın başında yapıyorum. Genelde saat 9 civarı oluyor. Öğle yemeğine ise 12 civarında çıkıyorum. İki yemek arası 3 saat çok da uzun bir süre değil. Öğlen yemeğinden 1,5 saat sonra bir iki bisküvi yemek beni çok daha fazla tok tutuyor.
Öğle: 60 g kırmızı et (ızgara veya haşlanmış), 1 küçük kutu ayran, salata (yağsız), 1 ince dilim ekmek (kepekli)
İpucu: Eğer çalışıyorsanız muhtemelen dışarıda yemek yiyorsunuzdur ve yediğiniz etin miktarını hakikaten tartmanız mümkün değil. Gözünüzün önüne getirebilmek için işte size bir ipucu: 60g ızgara kırmızı et ortalama olarak 1,5 kibrit kutusu büyüklüğünde görünür.
İkindi: 4 adet diyet bisküvi
İpucu: Eğer kuşluk vakti diyet bisküvinizi öğleden sonra yediyseniz şimdi belkide meyve zamanıdır 🙂
Akşam: 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1/2 kase yoğurt (kaymaksız), salata (yağsız), 4 yemek kaşığı pirinç pilavı
İpucu: Size tavsiyem akşam yemeklerini oldukça hafif geçirmenizdir. Pirinç pilavı yerine az yağlı bulgur pilavı çok daha besleyici ve doyurucu olacaktır. Ben bunu 2 kaşık pilav ve 1 veya 1,5 kase yoğurt şeklinde yemeyi çok daha doyurucu buluyorum.
Gece: 2 porsiyon meyve
İpucu: Eğer muz, incir gibi çok kalorili meyvelerden yemek istiyorsanız bunu gündüz vaktine saklamanızı ve karpuz veya elma (1 adet) gibi çok daha hafif meyvelere yönelmenizi tavsiye ederim.
2. GÜN
Sabah: Çay veya kahve (şekersiz), 1 kibrit kutusu dil peyniri, salatalık , domates, 1 ince dilim ekmek (kepekli)
Kuşluk: 2 adet grisini
Öğle: 60 g tavuk (ızgara veya haşlanmış), 1 küçük kutu ayran, salata (yağsız), 1 ince dilim ekmek (kepekli)
İkindi: 1 çay bardağı süt
Akşam: 1 kepçe çorba, 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1/2 kase yoğurt (kaymaksız), salata (yağsız), 2 ince dilim ekmek (kepekli)
Gece: 2 porsiyon meyve
3. GÜN
Sabah: Çay veya kahve (şekersiz), 1 kibrit kutusu beyaz peynir (az yağlı), salatalık, domates, 1 ince dilim ekmek (kepekli)
Kuşluk: 1 porsiyon meyve
Öğle: 1 kepçe çorba, 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1/2 kase yoğurt (kaymaksız), salata (yağsız), 1 ince dilim ekmek (kepekli)
İkindi: 4 adet diyet bisküvi
Akşam: 60 g kırmızı et (ızgara veya haşlanmış), 1 küçük boy haşlanmış patates, 1 küçük kutu ayran, salata (yağsız), 1 ince dilim ekmek (kepekli)
Gece: 1 porsiyon meyve, 1 çay bardağı süt
4. GÜN
Sabah: Çay veya kahve (şekersiz), 1 kibrit kutusu dil peyniri, 1 kibrit kutusu beyaz peynir (az yağlı), salatalık , domates, 1 ince dilim ekmek (kepekli)
Kuşluk: 2 adet grisini
Öğle: 1 kepçe çorba, 60 g tavuk (ızgara veya haşlanmış), 1 küçük kutu ayran, salata (yağsız),1 ince dilim ekmek (kepekli)
İkindi: 2 adet grisini
Akşam: 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1/2 kase yoğurt (kaymaksız), salata (yağsız), 4 yemek kaşığı erişte veya kuskus
Gece: 2 porsiyon meyve
5. GÜN
Sabah: Çay veya kahve (şekersiz), 1/2 kibrit kutusu kaşar peynir, salatalık , domates, 1 ince dilim ekmek (kepekli)
Kuşluk: 2 adet grisini
Öğle: 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 kase yoğurt(kaymaksız), salata (yağsız), 1 ince dilim
ekmek (kepekli)
İkindi: 2 adet grisini, 1 küçük kutu ayran
Akşam: 60 g balık (ızgara veya buğulama), salata (yağsız), 2 ince dilim ekmek (kepekli)
Gece: 2 porsiyon meyve
6. GÜN
Sabah: Çay veya kahve (şekersiz), 1 kibrit kutusu beyaz peynir (az yağlı), 1 kibrit kutusu dil peyniri, salatalık , domates, 2 ince dilim ekmek (kepekli)
Öğle: 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 küçük kutu ayran, salata (yağsız), 1 ince dilim ekmek
(kepekli)
İkindi: 4 adet diyet bisküvi
Akşam: 60 g tavuk (ızgara veya haşlama), 1 küçük kutu ayran, salata (yağsız), 4 yemek kaşığı makarna
Gece: 3 porsiyon meyve
7. GÜN
Sabah: Çay veya kahve (şekersiz), 1 kibrit kutusu beyaz peynir (az yağlı), 1 adet haşlanmış yumurta, 2-3 adet zeytin, salatalık , domates, 2 ince dilim ekmek (kepekli)
Öğle: 1 kepçe çorba, 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 kase yoğurt (kaymaksız), salata (yağsız), 1 ince dilim ekmek (kepekli)
Akşam: 1 kepçe çorba, 100 gr. balık (ızgara veya buğulama), salata (yağsız),
1 ince dilim ekmek (kepekli)
Gece: 2 porsiyon meyve
Son bir tavsiye:
Hafta boyunca yediğiniz sebzeleri çeşitlendirmeye çalışın. Mümkünse her gün bir başka sebze yemeği deneyin. Böylece vücudunuzun direnç seviyesini arttırmış olursunuz.
İyi diyetler!